Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Objave
Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec

Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec

Vpisano: 29. 03. 2016 \\ KATEGORIJA: Zdravje

Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec 

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) s svojimi organizacijskimi oblikami že tradicionalno izvaja vseslovenski projekt, študentsko krvodajalsko akcijo “Častim pol litra!”. Projekt je bil prvotno zasnovan kot vseslovenski študentski krvodajalski teden, a je kmalu prerasel ta okvir in posamezne akcije so se izvajale čez ves mesec. Ker je zanimanja za krvodajalstvo med študenti čedalje več - v okviru jesenske krvodajalske akcije oktobra 2015 smo s 1.382 krvodajalci podrli študentski krvodajalski rekord - smo se odločili akcijo razširiti kar na ves mesec. Aprila bo tako možno na različnih lokacijah po Sloveniji darovati kri. Vse študente vabimo, da izmed ponujenih terminov izberejo najustreznejšega in “častijo pol litra”.

 

Študenti vsako leto izvedemo dve tradicionalni krvodajalski akciji (pomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev stalno narašča, kar pomeni, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva. Ravno zato bomo letošnji pomladanski krvodajalski “teden” razširili kar na ves mesec april. V tem mesecu bo možno v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji Študentskih organizacij Univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem kot tudi številnih študentskih klubov, darovati kri.

Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči tako študente kot tudi širšo javnost in spodbuditi vse k darovanju te, za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Vse krvodajalce in tiste, ki si to še želite postati, vabimo, da se udeležite študentske krvodajalske akcije.